Skip to main content

Transformatie van project naar programma

Privacy is in aanloop van 25 mei 2018 door veel organisaties opgepakt als project. De nieuwe privacywetgeving (AVG) gaf de mogelijkheid om privacy nu eens goed in te richten. Een projectteam werd samengesteld en samen werd gewerkt aan een gedegen opzet van privacy met een beleid, procedures, een verwerkingsregister en het organiseren van rechten voor betrokkenen. Ook werd vanuit dit projectteam gedacht over privacy verantwoordelijken en een al dan niet verplichte Functionaris gegevensbescherming (FG).

 

Enige tijd later

Alle verplichte documenten zijn opgeleverd en privacy is in opzet aanwezig in de organisatie. Het projectteam krijgt decharge en de aangewezen Privacy Officer (PO) gaat zelf aan de slag. De projectgroep was een veilige omgeving, los van de rest van de organisatie waar alle aandacht vol op privacy lag en meerdere mensen ermee bezig waren. Eenmaal in de organisatie razen alle andere prioriteiten en veranderingen als snelverkeer langs de PO heen.

Compliance is ineens een van de vele onderwerpen op de lijst en bovendien eentje die net al het projectbudget had gekregen, dus nu is een ander onderwerp aan de beurt.

 

Van opzetten naar onderhouden

In plaats van het opzetten hebben we het nu over het onderhouden van een privacy programma. Dit brengt andere vragen met zich mee voor de Privacy Officer: “Voldoe ik wel voldoende aan de AVG? Hoe houd ik mijn verwerkingsregister bij? Waarover moet ik precies rapporteren en aan wie? Moet ik niet budget aanvragen voor komend jaar?

Wat heeft de meeste prioriteit? Hoe los is drie incidenten en een datalek op in de acht uur die ik deze week aan privacy mag besteden?”. Eigenlijk zijn al deze vragen samen te vatten in: “Lukt het één Privacy Officer om de hele organisatie compliant te houden?”.

Audittrail en Mavim zijn samen op zoek gegaan naar een oplossing om de Privacy Officer te ondersteunen in de transitie van project naar programma.

Dit heeft als resultaat opgeleverd dat wij een op expertise gebaseerd product hebben gebouwd dat een combinatie bevat van onder andere een digitaal verwerkingsregister, risicoanalyse, awareness rapporten, procesvisualisaties en verplichte documentatiestukken is. We noemen dit het Compliance Management Framework (CMF).

Naast een compleet privacy programma kun je hierin ook een volledig Informatiebeveiligingsprogramma opzetten en onderhouden. Vooral het stukje onderhouden is hier cruciaal: in veel organisaties verslapt de aandacht voor Security en Privacy na verloop van tijd. Dankzij de communicatiefunctie van het CMF kan de PO de juiste personen verantwoordelijk houden voor de eigen processen.

Met het Mavim Platform als software achter onze kennis en expertise creëer je jouw eigen ideale control omgeving, één centrale bron van waarheid en krijgt de Privacy Officer de regie terug in handen. 

 

Bron: Audittrail

 

> Meer weten over het Privacy en het Compliance Management Framework? Download hier de Productsheet

TAGS

Copyright © 2020 Mavim B.V.